Nederlanders zijn in de loop van dit jaar iets positiever geworden over de woningmarkt. In het eerste kwartaal was de stemmingsindicator van VEH met 100 punten nog neutraal, in het laatste kwartaal waren Nederlanders iets positiever gestemd en bereikte het consumentenvertrouwen een stand van 106 punten.

Een betaalbare hypotheek ligt nu ook onder handbereik van flexwerkers. Via de Arbeidsmarktscan hopen de initiatiefnemers de woningmarkt positief te stimuleren en de positie van flexwerkers op de hypotheekmarkt te verbeteren. Vanaf 1 januari a.s. kan de eerste hypotheek via deze scan worden verstrekt.

Vastgoed Actueel debat bouwopgave

De Tweede Kamer vergaderde op 11 december over de bouwopgave. Diverse Kamerleden uitten naar het kabinet hun kritiek op het tekort aan nieuwbouwwoningen. Minister Van Veldhoven gaf aan dat tegen de 75.000 woningen erbij in 2020 mogelijk is, inclusief transformatieobjecten. Daarbij kende ze ook een grote rol toe aan flexwonen.

Vastgoed Actueel ABN bouw- en vastgoedsector

De groei van de bouwsector zwakt in 2020 en 2021 sterk af als gevolg van de stikstof- en PFAS-crises. Dat schrijft ABN Amro in de Sectorprognoses 2020-2021. Voor 2020 wordt een krimp van 2 procent verwacht en voor 2021 een stabilisatie. 

De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt volgend jaar landelijk met gemiddeld 4 %. Ook de afvalstoffenheffing stijgt landelijk met 8 % fors. Daarmee komen de totale woonlasten voor koopwoningen in de onderzochte gemeenten volgend jaar gemiddeld 4,4% hoger uit.

Vastgoed Actueel woningbeleggingen 2019

In 2019 wordt een recordbedrag in Nederlandse woningen geïnvesteerd. Beleggers steken dit jaar voor het eerst meer dan 8 miljard euro in woningvastgoed. Het hoogste rendement is buiten de Randstad te halen. Dit blijkt uit onderzoek van Colliers International.

Vastgoed Actueel Lagere huizenprijzen door windparken

Woningen die uitzicht hebben op de locaties van twee toekomstige windparken in Groningen en Drenthe worden voor lagere prijzen verkocht dan vergelijkbare woningen verder van het windpark vandaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. De ervaringen van makelaars zijn wisselend.

Pagina's