Hoe scoort de buurt waar je droomhuis staat?

Voor wie de stad, buurt of regio waar ze overwegen te gaan wonen willen leren kennen voordat ze een huis kopen, hebben Huislijn.nl en Bureau Louter de Buurtscanner ontwikkeld.

Gebruikers van deze online tool kunnen zelf aangeven welke van 16 kenmerken – zoals de aanwezigheid van scholen, winkels, maar ook bijvoorbeeld ‘aantrekkelijke bebouwing’ of ‘weinig misdaad & overlast’ – via een slider aangeven hoe belangrijk ze deze vinden. Aan de hand van de geselecteerde criteria en weging bepaalt de Buurtscanner de score van wijken in een – eveneens met een slider in te stellen – schaal tussen 5 en 30 kilometer van het gekozen postcodegebied.

“Zo kun je zelf aangeven wat jij belangrijk vindt”, zegt eigenaar Ronald Barends van Huislijn.nl. “Vind je het belangrijk dat er een school in de buurt is, maar mag een ziekenhuis best wat verder weg zijn? Jij bepaalt.”

De Buurtscanner richt zich op twee soorten gebruikers: mensen die naar een andere stad willen verhuizen en mensen die in de eigen regio op zoek zijn naar nieuwe plekken met bijvoorbeeld winkels.

'Waar wil ik eigenlijk wonen?'

De Buurtscanner helpt huizenzoekers te bepalen in welke buurt zij willen wonen, maar kan mensen ook helpen nieuwe wijken te ontdekken die nu nog helemaal niet op een wensenlijst staan. Barends: “Als je een buurt hebt gevonden die bij je past, kun je daar of in de omgeving naar een huis gaan zoeken. Daar draait het eigenlijk om als je een huis zoekt: waar wil ik wonen? Maar eigenlijk was het tot nu toe onmogelijk om op die manier een huis te zoeken. Je koopt eerst een huis en ontdekt daarna pas hoe de buurt is.”

Barends, die het platform Huislijn.nl al vijftien jaar beheert, liep al een paar jaar rond met het idee voor de Buurtscanner. “Maar ik kende geen enkele partij die de data kon leveren die ik nodig had.”
Inmiddels is de Buurtscanner twee maanden live. En zoals altijd bij digitale producten is Barends alweer bezig met eventuele toekomstige verbeteringen. “We verzamelen de zoekdata van gebruikers en zo krijgen we een aardig beeld van wat mensen belangrijk vinden in hun woonomgeving. Misschien kunnen we in de toekomst meer criteria toevoegen, of juist minder. Ook gaan we zeker samenwerken met gemeenten en steden om meer criteria door te geven om zo ook hun plannen en “onontdekte pareltjes” de aandacht te geven die zij verdienen. Als bezoeker helpen we je nu en in de toekomst dan steeds beter om goed onderbouwde aankoop beslissingen te maken.

Meer info op buurtscanner.huislijn.nl