Vastgoed Actueel stikstofcrisis woningbouw

Woningbouw keihard geraakt door stikstofcrisis

Vanwege de stikstof en PFAS-crisis krimpt de woningbouw in 2020 met 2,5 procent. Van alle branches in de bouwsector is de impact van deze milieuproblemen het grootst voor de woningbouw. Pas in 2021 verwacht de ABN AMRO in haar sectorprognose herstel voor deze categorie bouwers.

Sterke daling vergunningen

Vanaf augustus vorig jaar is het aantal afgegeven bouwvergunningen sterk gedaald. In één maand tijd gaven gemeenten bijna eenderde minder vergunningen af in vergelijking met dezelfde periode in 2018. De sterke krimp is vooral zichtbaar in de nieuwbouw. Ook voor renovatieprojecten daalde het aantal afgegeven vergunningen. Door deze ontwikkelingen daalde de orderportefeuille van woningbouwers van 12,4 naar 11,9 maanden. 

Negatief sentiment

Volgens sectoreconoom Economie Bouw en Vastgoed Madeline Buijs van de ABN AMRO speelt de stikstof- en PFAS-problematiek bouwondernemers danig parten. Ze verwachten dat investeringen en afzet in 2020 zullen afnemen. Bovendien vrezen ze branchebreed een miljardenschade als gevolg van de maatregelen die moeten worden genomen om de stikstofuitstoot en PFAS binnen de strengere normen te houden. 

Stuwmeer-effect

ABN AMRO schat in dat veel projecten blijven stilliggen vanwege de eisen omtrent stikstofuitstoot. Ondanks de verzachtende maatregelen van de overheid. Hoe lang de problemen voor de (woning)bouwers aanhouden, is onduidelijk. Doordat er veel vraag is naar woningbouwprojecten ligt het voor de hand dat er veel projecten tegelijkertijd op de markt zullen komen. Vanwege dit stuwmeer-effecten kunnen bouwers verder in de problemen komen met personeelstekorten en relatief hoge bouwkosten. 

Volgens Buijs lopen prefab bouwers minder risico omdat klimaatmaatregelen weinig negatief effect op hen hebben. 

 

Bron: ABN AMRO Sector Bouw